Eilen korkattiin Etsijäkoiraliiton alkeiskurssi Olarinniityssä! Olen ihan superhyperylpeä Ramista Hymy! Teimme tunnilla kaksi hajutunnistukseen perustuvaa etsintää. Toinen oli suora jälki, jossa etsittävä koira ja tämän omistaja kulkivat samaa matkaa. Toisessa ihminen ja koira kulkivat eri reittiä, jotta varmistuttiin, että etsivä koira hakee nimenomaan koiraa eikä ihmistä.

Heti ensimmäisessä harjoituksessa Ramses teki todella huolellista työtä. Haisteli tunnistusesineen huolella ja lähti määrätietoisesti hakemaan "kadonnutta". Se poikkesi jäljeltä p***a -tauolle, joka ei suinkaan häirinnyt sen keskittymistä, vaan se jatkoi harjoitusta muina miehinä Cool!

Tosietsinnöissä koiran tulee ilmaista kadonnut kohteliaan välimatkan päästä, jottei pelästyttäisi villiintynyttä karkulaista! Olen aina miettinyt, että miten tämä onnistuu mun ADHD:n kanssa, joka varmasti ryntää päätäpahkaa muiden koirien luo leikin toivossa... mutta ei, se pysähtyi sopivan matkan päähän ryhdikkäänä tähyilemään. Ihmishaussahan koira opetetaan ilmaisemaan kadonnut tietyllä tavalla, mutta etsijäkoirat saavat ilmaista löydettävän itselleen ominaisella tavalla. Se on sitten omistajan tehtävä havaita koiransa käytöksestä, että se on löytänyt kadonneen. Joskus tämä käytöksen muutos voi olla niin vähäeleistä, että omistajalla voi olla haasteena havaita tätä. Ramseksen ilmaisussa ei ollut pienintäkään epäselvyyttä Yllättynyt!

Toinen jälki onnistui yhtä hyvin ja Ramses meni onnistuneesti koiran jäljille.  Harjoitusta oli aika vauhdikas, etsittävän ollessa kiimainen narttu Kieli ulkona! Olen aivan mykistynyt ja riemuissani, että Ramin kanssa homma toimi näin hyvin! Tää on ehdottomasti meidän laji!!!